MASAJUL REFLEXOGEN
ORGANELE DE SIMT
Atat omul cat si mamiferele sunt inzestrate cu cinci simturi: vazul, auzul, mirosul, gustul si pipaitul (simtul tactil). Unele specii de animale au simturi mai dezvoltate cu mult peste capacitatile senzitive ale omului. Spre exemplu cainii si anumite animale salbatice, au simt olfactiv foarte dezvoltat, pasarile de prada au un simt al vazului dezvoltat iar altele poseda un auz foarte dezvoltat.
Al saselea simt specific omului este considerata mintea sau intuitia.
Ochii sunt organe de simt foarte importante si sunt considerate „ferestre ale sufletului’.
Punctele reflexogene ale ochilor se gasesc pe ambele talpi la baza degetelor 2 si 3. Proiectia lor: ochiul stang are zona reflexa pe talpa dreapta si ochiul drept pe talpa stanga.
Stari patologice:
Afectiuni oculare:
-inflamatie a radacinii genelor, cu – conjuctivita – iritatia si o inflarnatia sacului lacrimal
– blefarite
– strabism: o slabire a musculaturii oculare
– cataracta: opacizarea cristalinului
– miopie: reducerea opacitatii de contractie a cristalinului
– hipermetropie: reducerea capacitatii de dilatare a cristalinului
– glaucom: o crestere a presiunii endooculare, care conduce la atrofierea nervului optic si a retinei, etc.
Refiexologia are un aport deosebit in pastrarea sanatatii oculare sau vindecarea diverselor afectiuni, dar ea trebuie combinata cu o alimentatie bogata in vitamina A (betacaroten), bai zilnice cu multa apa proaspata, protejarea de radiatiile luminoase puternice (ochelari Polaroid), micsorarea timpului de vizionare la televizor (sau adoptarea unei distante corespunzatoare), menajarea ochilor de eforturi excesive, masajul energetic si gimnastica oculara zilnica.
Autotratament
Masati/frictionati energic palmele si aplicati-le apoi caus pe fiecare ochi timp de cateva minute , opriti-va gandurile si doar simtiti.
URECHILE SI SIMTUL AUDITIV
Urechea este un organ complex, cu rol fundamental in perceptia sunetelor. Urechea externa este formata din pavilion si conductul auditiv extern – are rol in captarea si transmiterea sunetelor, in mentinerea presiunii interne a organismului si in pastrarea echilibrului psihomotor al omului.
Punctele reflexe sunt situate la baza degetelor 4 si 5. Zona reflexa a urechii stangi se gaseste pe piciorul drept si cea a urechii drepte, pe piciorul stang.
Stari patologice
Afectiunile generate de disfunctiile urechilor sunt: zgomote in urechi (datorate inflamatiei nervului acustic si tulburarilor circulatorii), otita, mastoidele, urerile acute locale, hipoacuzia si surditatea, ameteli, greturi, hipotensiune si agorafobie (datorate afectarii entrului de echilibru din ureche) etc. Toate aceste actiuni beneficiaza de efectele terapeutice ale exologiei, aplicata la timp, periodic si competent.
Autotratament
Masati/frictionati energic palmele si aplicati-le apoi caus pe fiecare ureche timp de cateva minute, opriti-va gandurile si doar simtiti.
NASUL SI SIMTUL OLFACTIV
Nasul si fosele nazale au multiple functiuni in respiratie, ionizarea aerului, filtrarea acestuia, absorbtia energetica a oxigenului, energetizarea creierului si perceptia olfactiva mirosul.
Punctele olfactive sunt situate in partea superioara a foselor nazale, partea inferioara fiind destinata respiratiei, incalzirii si filtrarii aerului.
Puncte reflexogene
Punctul reflex al nasului (si implicit simtului olfactiv) este amplasat pe partea externa a degetelor mari, la baza articulatiei primei falange. Ele sunt incrucisate pentru ambele nari, pe piciorul drept lucreaza partea stanga si invers.
Stari patologice
Pierderea simtului olfactiv este datorata de cele mai multe ori, unui aport insuficient de energie nervoasa la nivelul celulelor olfactive ale nasului, unei carente de zinc, datorate racelilor, inflamatiilor, infectiilor (sinuzite) sau alergiilor. Vor fi masate regiunile reflexe ale nasului, pe ambele talpi, ceea ce va conduce si la imbunatatirea respiratiei.
LIMBA SI SIMTUL GUSTULUI
Gustul impreuna cu mirosul (si intr-o buna masura cu vazul), sunt simturile care deservesc sistemul nostru digestiv. Savoarea alimentelor este perceputa, insa, numai prin papilele gustative, acestea identifica cele patru tipuri de gusturi: dulce, sarat, acru si amar. Din combinatia acestor patru tipuri gustative de baza, pot rezulta zeci de mii de savori diferite, pe care limba noastra le poate percepe.
Limba, fiind un organ al complexului digestiv, ne indica si starea generala de sanatate a organismului nostru. O limba normala este curata, culoare roz, are o forma si o marime echilibrata, cu papile gustative uniforme, pe toata fata.
Daca limba este decolorata (albicioasa), incarcata sau deosebit de uscata, cu riduri si santuri (limba geografica), putem trage concluzia ca starea de sanatate a organismului lasa de dorit.
Carentele vitaminice (mai ales de vitamina B) sunt semnalate imediat de catre limba, prin modificari de culoare. Limba crapata adanc, denumita si „limba in relief’, indica o carenta vitaminica severa, precum si alte complicatii maladive.
Alcoolul, fumatul, condimentele puternice si carenta de zinc in alimentatie, conduc la o alterare si o diminuare a simtului gustativ.
Mirosul sporeste si nuanteaza fin perceptiile noastre gustative, deoarece aceste doua simturi sunt strans legate functional. Bolile de ficat (hepatita, ciroza etc.) isi anunta aparitia printr-o pierdere partiala sau totala a gustului alimentelor si bauturilor.
Punctul reflexogen
Acest punct este situat sub unghiile degetelor mari de la ambele pieioare .
Stari patologice
Atunci cand vom observa o limba incarcata, cu santuri in relief si in general cu un aspect nesanatos, putem fi siguri cane confruntam eu afectiuni digestive, metabolice si carente vitaminice grave, in acest caz vom masa punctele reflexe ale limbii, dar si punctele aparatului digestiv (stomac, ficat, pancreas si intestine), precum si punctele reflexe ale sistemului circulator si limfatic, pentru imbunatatirea generala a starii de sanatate.
PIELEA Sl SIMTUL TACTIL
Pielea este cel mai extins organ al corpului nostru si cu toate ca pare destul de simplu si nesofisticat, el are functiuni complexe de proiectie, in eliminarea toxinelor, respiratie cutanata si bineinteles in simtul tactic, datorita numeroaselor sale terminatii nervoase. Pielea este un organ suplu, elastic, impermeabil si destul de rezistent, in ciuda grosimii sale reduse. Grosimea sa variaza in diverse parti ale corpului: este mai groasa la extremitati (palma, talpa piciorului si craniu) si mai subtire in zona articulatiilor (incheietura mainii, glezne si pliurile de flexiune). Grosimea sa variaza intre 0,5 si 3 mm.
Coloritul pielii este diferentiat in functie de calitatea sangelui care circula in zona si de cantitatea de pigmenti pe care o contine. Pielea este lubrifiata pe toata suprafata sa pentru a-i asigura supletea si a-i creste impermeabilitatea. Pielea este formata din doua straturi principale: epiderma si derma. Epiderma este situata la suprafata corpului, nu contine vase de sange si este formata, la randul sau, din alte trei straturi: un strat profund (cu rol de regenerare), un strat bazal care contine pigmentii pielii si un strat superficial, denumit si strat cornos (mai rezistent).
Derma este stratul de profunzime al pielii si este formata din trei straturi: un strat superior subtire, dar puternic vascularizat, un strat mediu format din celule conjunctive si un strat inferior, alcatuit din celule adipoase.
Pielea protejeaza corpul impotriva agentilor mecanici (socuri, zgarieturi etc.), si impotriva microbilor, a caldurii excesive si a frigului puternic. Ea secreta transpiratia, prin care se elimina multe dintre toxinele corpului, functionand astfel ca un „al treilea rinichi (poate elimina pana la un litru de transpiratie pe zi regland astfel temperatura corpului). De asemenea piele este cel mai mare acumulator al radiatiilor ultraviolete, care pigmenteaza pielea si furnizeaza vitamina D (prin transformarea colesterolului).
Pielea este acida pe suprafetele netede si alcalina in zona pliurilor (incheieturi).
Ea este, in sfarsit, sediul perceptiilor noastre tactile, termice si dureroase, reprezentand zona noastra de contact cu lumea exterioara.
Anexele pielii sunt: glandele sudoripare, glandele sebacee, glandele mamare, parul, unghiile si terminatiile nervoase tactile, cunoscute drept nervi receptori.
Puncte reflexogene
Pielea, acoperind intregul corp, are proiectii reflexe pe toata suprafata talpilor, dar, tinand cont de functiile sale, punctele cele rnai eficace de masaj sunt cele ale sistemului endocrin, ale sistemului urinar si excretor (paratiroide, ficat rinichi, intestine) Si punctele reflexe ale plamanilor. Punctul reflex al unei zone a pielii, are corespondente exact pe Proiectia organului sau partii anatomice respective de pe talpile picioarelor.
Stari patologice
Din punct de vedere dermatologic cele mai frecvente afectiuni sunt: acneele, punctele negre, furunculii, abcesele, pruritul, alopecia, dermatozele, alergiile etc. Vom insista la masajul reflexogen pe punctele sistemului urinar, excretor, circulator, endocrin si respirator.
Alimentele bogate in enzime sunt:
– germenii de grau si orz:
– laptele proaspat, nefiert;
– galbenusul de ou (mai ales de prepelita);
– zarzavaturile si legumele crude;
– fructele proaspete;
– sucurile de legume si fructe;
– embrionii de seminte;
– painea integrala;
– polenul produs de albine;
– iaurtul natural, etc.
Un stil de viata fara stres si axat pe gandire pozitiva si momentul prezent, o alimentatie sanatoasa contribuie vertiginos la o sanatate buna.
Pentru a evita instalarea bolilor (si a depunerilor de cristale), trebuie sa luptam impotriva toxinelor, prin urmatoarele mijloace naturiste:
– alimentatie naturala, proaspata, nepreparata termic si de preferinta vegetariana;
– aer curat, nepoluat si ionizat;
– apa alcalina sau apa de izvor, pura, sau apa de fantana adanca;
– sucuri proaspete de legume si fructe;
– miscare, sport si exercitii fizice de intretinere;
– sedinte saptamanale de masaj, presopunctura si reflexoterapie;
– program de activitate perfect echilibrat (8 ore munca, 8 ore relaxare si 8 ore somn);
– excursii saptamanale (in weekend) in natura (la munte, mare sau la tara);
– o stare sufleteasca pozitiva, calma si senina (ganduri pozitive, pace launtrica, relaxare psihica, abordare optimista a vietii ele.);
– folosirea cat mai intens a terapiilor alternative (masaj, reflexologie, presopunctura, acupunctura, homeopatie, aromaterapia, fitoterapie, bioenergie, managementul stresului.
Gandurile negative
Atat gandirea negativa cat si gandirea pozitiva ne influienteaza existenta. Tot ceea ce este in rezonanta cu noi, patrunde in realitatea noastra pentru a ne crea universal nostru in care traim. De aceea se spune ai grija ce gandesti ca ti se intampla. Schimbarile se petrec de la o clipa la alta, chiar daca la un nivel foarte subtil si imposibil de perceput de mintea constienta.
Gandurile negative se transforma forte negative, care actioneaza negativ atat asupra noastra cat si la nivel de intreg. Fortele negative exista, sunt create chiar de mintea noastra sau provin din exteriorul nostru.
Aceste forte negative reprezinta un focar prin care energia pozitiva este contrabalansata, tocmai pentru crearea echilibrului relativ. Aceste forte nu sunt altceva decat elemente prin care viata ne arata ca suntem in permanenta atrasi de pozitiv.
Negativitatea exista doar in locurile unde exista slabiciuni si elemente negative. Tot ce se aseamana, se aduna. Negativul atrage negativ, iar pozitivul atrage pozitiv.
Atat gandurile cat si fortele negative propaga negativul in viata unei fiinte. O fiinta care intra in rezonanta si intr-o relatie de experimentare a unei entitati energetice negative, poate suporta repercusiunile negativului, sub forma unui disconfort pe unul din cele 3 elemente: trup, minte, suflet.
Fortele negative, sunt entitati limitate, spre deosebire de entitatile de Lumina, care nu pot fi oprite sau limitate, deoarece Lumina se propaga in Infinit si este elemental de baza a universului. Exista entitati negative cu rol limitat si sunt limitate chiar de planul pe care il au in ceea ce priveste existenta lor. Iar aceste forte stiu ca sunt limitate si, mai mult, isi cunosc perfect limitele.
De asemenea, persoanele care cheama fortele malefice fortele negativului (in limbaj curent injura frecvent), acestea vin acolo unde sunt chemate si raman acolo unde isi pot trai existenta. Este necesar sa intelegem ca negativul exista doar in locurile unde exista slabiciuni, deoarece slabiciunile, prin definitie, sunt elemente care au menirea de a te face “slab”, iar a fi “slab” inseamna a fi predispus la negativ.
Fortele negative sunt atrase acolo unde exista negativitate.
Tot ce se aseamana, se aduna.
Negativul cheama negativ, iar pozitivul atrage pozitiv.
Emotiile, convingerile, credintele, gandurile, sentimentele, cuvintele si faptele tale, sunt elemente prin care chemi in realitatea ta diferite energii care raspund chemarii tale.
Tot ceea ce semani, se intoarce la tine, sub diverse forme, provocandu-ti chiar manifestarea elementului prin care au fost chemate.
Daca in interiorul tau exista rautate, ura, lacomie, trufie, nervii, gelozia, mania, atunci tu nu faci altceva decat sa chemi la tine entitati negative, care sunt bucuroase ca tu le oferi o usa deschisa in realitatea ta, deoarece tu ai chemat energiile joase si incepi sa reprezinti o veritabila casa pentru prezenta fortelor negative in realitatea ta, in interiorul tau.
Cu cat produci mai multe ganduri si sentimente negative, cu atat le oferi fortelor negative un control mai mare asupra ta, iar acestea se hranesc cu elementele tale negative, cu slabiciunile tale.
Tu esti principlalul factor de care depinde procesul de atragere a energiilor negative sau pozitive.
Implicarea constienta in acest proces, iti va oferi ocazia de a te inalta deasupra oricarui gand negativ, ceea ce te va face inaccesibil pentru spiritele care actioneaza in negativ. Oricand si oriunde, sa nu uiti niciodata acest adevar: daca gandurile si sentimentele iti sunt indreptate catre lumina, pace, armonie, iubire, compasiune, blandete, tu te ridici deasupra nivelurilor de unde exista si actioneaza fortele negative.
Daca tu traiesti in pace si daca oferi pace tuturor elementelor realitatii tale, te propulsezi pe inaltimi vibrationale la care elementele joase, negative, nu pot ajunge. In acest fel, iti inalti realitatea si traiesti deasupra tuturor fortelor negative.
Prin Lumina, se poate dizolva orice intuneric. Si, de ce nu, trebuie sa specificam ca intunericul nu este altceva decat Lumina sub respectiva forma, care ne arata ceea ce inseamna absenta fictiva a Luminii. Insa, Lumina nu poate fi absenta, deaoarece Ea este izvorul existentei. Daca tu percepi Lumina in orice element existential, atunci iti oferi ocazia sa dizolvi instant si complet orice forta negativa prezenta in acel peisaj si vei atrage oameni si actiuni pe aceiasi vibratie.
Fortele negative vor ramane in realitatea ta atata timp cat inca le mai hranesti. Daca tu inchizi robinetul gandurilor de frica, ura, lacomie, ele vor pleca din realitatea ta, deoarece tu le vei taia portia de hrana. Ele se hranesc cu slabiciunile tale, iar negativul te face slab. Deci, pe scurt, fortele negative se hranesc cu negativ si se mentin prin negativ. Cand vei opri avalansa elementelor negative interioare, ele te vor elibera, deoarece tu vei trece la un alt nivel. Cand te eliberezi de elementele negative, prin traducere, inseamna ca ti-ai invatat lectia de viata si mergi mai departe.
Este bine de stiut ca din negative iti inveti lectiile de viata binecuvantate de Divinitate. Negativul este prezent in viata ta doar pentru ca tu sa iti revizuiesti relatia pe care o ai cu pozitivul. In clipa in care faci pace cu tine si cu Tot Ceea Ce Este, fortele negative vor pleca din realitatea ta, deoarece si-au indeplinit misiunea iar rolul lor este sa iti arate ca natura ta este Iubire. Cand vei face totul prin Iubire, Iertare, Lumina, Pace si Armonie, atunci negativul iti va zambi, iti va multumi si isi va lua ramas bun de la tine, plecand catre alte realitati ale fiintelor care cheama, constient sau nu, negativul la ele pentru a-si recrea relatia cu pozitivul.
Negativul exista doar in locurile unde exista slabiciuni. Fortele negative vin acolo unde exista elemente negative. Tot ce se aseamana, se aduna. Negativul cheama negativ, iar pozitivul atrage pozitiv.
Si, inca o data, putem observa ca unicul raspuns al existentei noastre este emotia de Iubire.
Iubirea elibereaza, vindeca si lumineaza. Iubeste totul si permite-i in mod constient Iubirii sa se manifeste liber prin tine! Abandoneaza-te in mainile Divinitatii, lasa Divinitatea sa lucreze in tine si prin tine. Gandeste si actioneaza numai pozitiv si vei atrage in viata ta numai lucruri pozitive.
Cand Lumina este cu tine, nimeni nu poate fi impotriva ta.
Meditatii scurte care te ajuta in schimbarea modului de gandire si eliberare emotionala:
Sunt lumina Divina, sunt iubire Divina, Sunt puritatea dorita de Dumnezeu. Multumesc Doamne.
Sau:
Ma iert, ma eliberez, ma iubesc (spuse de mii de ori pe zi cel putin 30 zile)
Va iert, va eliberez, va iubesc.
Urmeaza tehnica de eliberare si inlocuire a emotiilor din toate structurile personale.
de Maria Bican